Bor a könyvtárban

Bor a könyvtárban

Esett az eső. A szél is fújt. Aznap egy falucska könyvtárába beszéltem meg délutáni találkozót. Bent, a könyvespolcok közt, meleg volt és megnyugtató csend. Korábban érkeztem, volt idő nézelődni .Harmadik pillantásra fedeztem fel a Művelt Alkoholistát. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

A Művelt Alkoholistával találkozni még sosem volt szerencsém, különösen ebben a miliőben, ahol részint egy plakátot is látni véltem a közeli libavacsora eseményéről, melynek fényét  a dalárda fellépése ugyancsak növelni hivatott.

Itt feküdt lustán a skandináv krimiirodalom néhány darabja is.Megsimítottam a Művelt Alkoholista karcsú gerincét.

„ A Művelt Alkoholista nem csak internetességével, formájával próbált valami újat hozni a magyar borkultúrába,  - a bor: kultúra – hanem nyelvében és közelítésében is kerülni próbálta az ebben a körben fájdalmasan gyakori patetikus lírát, inkább némi iróniával és persze öniróniával operálni helyette, kerülni a bennfentes szakmázást, és az okos fogyasztó laikus kritikusi lőállását elfoglalni inkább – szólt a Művelt Alkoholista. Ami – mostanra bizonyára megsejtette a kedves olvasó – egy könyv volt, Egy borzsebkönyv. A hátsó borító ajánlója szerint „Kábé kétszáz bor, kétszáz leírás, néhány esszészerű, néhány glossza, reményeink szerint magas extrakt és egyenes savgerinc – ezt tartalmazza a karcsú kis kötet”.

Vágytam ugyan a poézisre – esős, szürke, pocsék időben ki ne vágyna – de nagyon érdekelt a tartalom, ezért lapozgatni kezdtem.

Gyakorló borászok és profi borkedvelő számára bizonyára nem mondok semmi újat. Engem azonban – noha korábban is volt már szerencsém borbírálatokhoz – valósággal letaglózott a poézistól teljesen mentesnek, nyersnek, sivatagszáraznak szánt szöveg. Részleteket idéznék, hátha más, hozzám hasonló naivak is kibillennek egyensúlyukból, ha elolvassák.

„ Először is, színre szokatlanul halovány bor. De az illat! Eleinte füst, fahéj, gyógyszeresség, kávé és étcsokoládé kavargott benne. Ilyen finom füstösséget borban még soha nem éreztem! Aztán lassan kialakult a végleges illatkonstelláció: rózsabors, kovakő, dohány. A lecsengésben pedig finoman adagolt vanília és pörkölt mogyoró. Mint egy Chopen prelüd: a formába öntött indulat.”

És ez csak egy volt. Egyetlenegy. Hát ezt képes tenni a bor.

Később, amikor felolvastam az iménti idézetet egy ifjú hölgynek, felkacagott, majd közölte: következő életében feltétlenül 2004-es Zweigelt szeretne lenni.

Vagy legalább egy fejezet egy borzsebkönyvben.

Koblencz Zsuzsa írása