Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bor, mámor, Monor

Koblencz Zsuzs Írása (monoripincefalu.eu 2017 szeptember)

Fülledt nyári estéken az ember a legritkább esetben szokott Proustot vagy Kafkát olvasni. Kékharisnya, vagy megszállott tudós legyen a talpán, akinek, ha nyáréjszakán a nyitott ablakon át szellő libben a szobájába, ami megtáncoltatja a függönyt, és az érintése maga a simogatás, akkor arról neki csakis a világirodalom remekei jutnak eszébe.

Bor Mámor Monor Márton-nap

Bor Mámor Monor Márton-nap

 

Ezért van akkora sikere a Mamma mia című filmnek. Vagy a Napsütötte Toscana-nak. A Bor, mámor, Provance-nak pláne. Hogy a többiről már ne is beszéljünk. És mindegyikben ott vannak a napfényes lankák a szőlősorokkal, a jó borok, a finom vacsorák, a szerelmek, a barátságok. És persze az életnek azok az epizódjai, amiket a valódiakhoz képest pehelykönnyű érzelmi válságaival és mindig boldogságot hozó megoldásaival szívesen magunkénak tudnánk.
Liliomfi és az ő Mariskája, meg a szerelmük körül sürgölődők voltak talán a szőlőskertekben e témában megénekelt históriák közül a földrajzilag hozzánk legközelebbiek. De nem kell nekünk Badacsonyig sem menni, hiszen Monornak saját szőlőhegye van, a Strázsa. A pincefaluban pedig a fennállása óta annyi érzelmes, derűs, pikáns, szerelmes história termett, hogy érthetetlen, miért nem akadt krónikás, aki egyiket-másikat tanulságképpen az utókornak feljegyezte volna.
De tán akadt is, csak históriástul elnyelte az idő. Ahogyan mindig is szokta.

Bor Mámor Monor Jégvirágtól Borvirágig

Bor Mámor Monor Jégvirágtól Borvirágig

 

Mi most azzal igyekszünk pótolni ezt a súlyos hiátust, hogy megírtuk és mostantól hetenként folytatásokban közreadjuk egy szőlőskerti románc hiteles leírását, amely tőlünk karnyújtásnyira, a hegyen kezdődött, és ott nyerte el megérdemelt befejezését. Hogy ez valódi-e, vagy kitalált, azt majd eldönti a kedves Olvasó.
Reméljük, Koblencz Zsuzsa epizódjainak olvasásához még bőven lesznek langyos nyáréjszakák.
Nem akarnánk túl kézenfekvő utalásokat tenni, de most őszintén: hát hangzásban is nem sokkal jobb a „bor, mámor, Monor” - mint az a másik....?

A Zsuzsa állítása beteljesült a Bor Mámor Monor tényleg jól hangzik, egy borkereskedés formájában már cégnévként él tovább Monoron a Kiss Ernő utcában.

 

Bor Mámor Monor Borszaküzlet