Ha itt a tél, akkor forralt bor!

Ha itt a tél, akkor forralt bor!

Ha itt a tél akkor forralt bor

Amint megérkezik a hideg időjárás, úgy tör felszínre bennünk a vágy, hogy  szükségünk lenne valami jó lélekmelegítő és egyben a téli hangulatot idéző italra, hát ez nem más mint a forralt bor. A forralt bor készítéséhez minden esetben jó minőségű fehér vagy vörös bort használjunk, igaz a készítés receptje házról-házra más és más lehet, de a fűszerek használata során lehetünk igazán kreatívak és ez az a pont ahol igen nagy a forralt bort készítő alkotói szabadsága. Ahhoz, hogy az általunk összeállított fűszerkeverék és gyümölcsök íze, illata igazán érezhető legyen a forralt borunkban, tegyük a fűszereket vízbe és főzzük meg, így egy eszenciát készítünk, majd ezt keverjük a melegített borba.

 

Használható fűszerek: szegfűbors, szegfűszeg, fahéjrúd, csillagánizs, szerecsendió, gyömbér, kardamom, ánizs

Egyéb ízesítők:  citrom és narancs karikák, aszalt gyümölcsök, méz

Alkoholfok emelés: brandy, rum

Egy lehetséges és bevált rumos forralt bor recept:

Hozzávalók: 1,5 liter vörösbor, 30 dkg cukor, 1 narancs, 1 citrom, néhány szem szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 6-7 db kardamom, 2,5 dl rum.

Elkészítés: A citrusokat megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A vörösbort lábasba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a citromot és a narancsot. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a rumot. Ízlés szerint meg is gyújthatjuk az italt (flambírozzuk), amelyet a láng elalvása után egyből tálalhatunk is.