Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Írások, történetek

    

írások, történetek

Dunai János egyszerre érzékeny és nagyon precíz ember. Alapszakmáit tekintve szőlész-borász szakmérnök, eredetileg villamosmérnök és zenész, egyébként hangmérnök, de ilyen képzés az ő idejében nem volt Magyarországon. A borászat számára az A'Capella név (ami eredetileg hangszeres kíséret nélküli kórusművet jelent) utal a borász múltjára, illetve az Ábrahámhegy településkép részéhez szervesen tartozó kápolnákra, de szimbolizálja a borkészítés kézműves jellegét is, és egyben kifejezi ambíciójukat, hogy kimagasló minőségű borokat készítő borműhelyt teremtsenek.

 

Dunai János

 

„Zenei és televíziós stúdiókban dolgozva, az ezredforduló környékén fogalmazódott meg bennem először a kétely, hogy vajon akarok-e teljes mértékben alkalmazkodni a leginkább anyagi érdekek mozgatta minőségi megalkuvásokhoz. Ez irányította aztán az érdeklődésemet más, igazabb értékközvetítő, értékteremtő közeg felkutatása felé” – emlékezik a fordulatra a borász.

Az Ábrahámhegy talaja és klímája értő kezekben jó savgerincet, markáns, férfias borokat ad. Dunai János kiválóan hangszereli az adottságokat. Kedveli a kishordós érlelést, de ha kell, a tartályokat is bevonja a borkészítésbe. Fő fajtái a olaszrizling, rajnai rizling, majd a zeus és a pinot blanc, de karakteres rozét és kékfrankosból hosszan érlelt vörösbort is készít.

A birtok a 2011-es indulás óta mindössze másfél hektár. Nem a hangerőn múlik az összhangzat

Forrás elitbor.hu

Immár hagyomány, hogy a Nagykóstolókat szervező Winelovers a kóstolót megelőző borteszt során kiválasztja a 10 legjobb olasz- és 10 legjobb rajnai rizlinget.

 

A'Capelle Szőlőbirtok Olaszrizling bora a 10 legjobb között

https://monoripincefalu.eu/monori-pincefalu/monori_pincefaluMonor borászata és az ezer pincéből álló pincefalu előtt tiszteleg Péterffy András dokumentumfilmje.

 

Gyöngyöt az embernek filmforgatás szüret alatt

Májusban egy-egy a pincében tartott baráti összejövetelt követően estefelé vagy akár késő estébe, netán éjszakába nyúló gyalogos hazaindulás során, amikor már igazán csendes a pincefalu, nagyszerű hallgatni a fülemülék, azaz csalogányok énekét. A Most megörökített csalogányt és énekét naplementében hallgattuk, gyönyörű volt.

Fülemüle, csalogány a strázsahegyen

Fülledt nyári estéken az ember a legritkább esetben szokott Proustot vagy Kafkát olvasni. Kékharisnya, vagy megszállott tudós legyen a talpán, akinek, ha nyáréjszakán a nyitott ablakon át szellő libben a szobájába, ami megtáncoltatja a függönyt, és az érintése maga a simogatás, akkor arról neki csakis a világirodalom remekei jutnak eszébe.

 

Nyáréjszaka a szőlőskertben

 

Esett az eső. A szél is fújt. Aznap egy falucska könyvtárába beszéltem meg délutáni találkozót. Bent, a könyvespolcok közt, meleg volt és megnyugtató csend. Korábban érkeztem, volt idő nézelődni .Harmadik pillantásra fedeztem fel a Művelt Alkoholistát. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

 

Bor a könyvtárban, a művelt alkoholista

 

A Művelt Alkoholistával találkozni még sosem volt szerencsém, különösen ebben a miliőben, ahol részint egy plakátot is látni véltem a közeli libavacsora eseményéről, melynek fényét  a dalárda fellépése ugyancsak növelni hivatott.

Mit tesz a koronavírírus, most van időnk egy kicsit visszatekinteni, hogy hogyan is kezdődött a KultPince működése. Jó érzés nézni a régi képeket, újraélni az akkori jó hangulatot, az igyekezetet ahogy a segítők és támogatók együtt tudtak dolgozni, hogy legyen egy saját maguk által megálmodott Múzeumok Éjszakája rendezvény.majd néhány hét múlva a Strázsahegyi Pincék Fesztiválja.

Somogyi Márk fotóművész kiállítása.a Strázsahegyi Pincék Fesztiválja keretében 2010 május

 

Monori Pincék Fesztiválja 2010, Somogyi Márk fotókiállítása

Gordonkán közreműkődött Sík Dóra gordonkaművész

A monori pincefaluban a  mozizós estéket az ilyen közösségi élmény iránti hiányérzet hívta életre évekkel ezelőtt, mindjárt a pince megszületése után. Az eseményeket pedig az idő mostanra valóságos kulturális-kulináris különlegességgé alakította.

 

Mozi a pincében Mozi a pincében

Alig több mint egy hét és már két éve lesz, hogy Koblencz Zsuzsa nincs közöttünk. Most egy írásával emlékezünk rá, hiszen a KultPince és a Monori Pincefalu számára jó néhány értékes cikket írt. Olvassátok az utolsó FB. üzenetét, majd írását amelyet az alábbiakban tesszük közzé!

 

Koblencz Zsuzsa

 

Köszönöm, hogy hiányoltok, és igazatok van, nem tűnhetek el innen csak úgy szó nélkül - viszont egyenként se tudok írni mindenkinek, így aztán itt magyarázkodom:
Noha ízületi gyulladás miatt vonszoltam végig magam két és fél hónapon át az egészségügy különböző csatornáin, végül a sürgősségin derült ki, hogy egészen másról van szó. Bent is tartottak mindjárt, majd most pár napra hazabocsátottak, de hétfőtől vissza kell mennem.
A legpraktikusabb tervem ezzel kapcsolatban az, hogy hétfőn abban a kórteremben helyeznek majd el, ahol egy Jack Nicholsonhoz hasonló (nem bánom, lehet más is, csak dúsgazdag üzletember legyen) már ott idegesíti a személyzetet, és eleinte engem is nagyon utál majd, de aztán gyorsan elkészítjük együtt a bakancslistánkat, mert borzasztóan kevés már az idő.
Akárhogy is, nem nagyon leszek itt mostanában.
Mennyire sajnálom azt a sok történetet, amit nem tudok megírni, pedig tolószéken gördültek elém tucatszám az elmúlt hetekben...
A saját történetem végéről vagy tőlem értesültök pár hónap múlva itt - vagy egy üzenetből. Addig is ölelés mindenkinek, aki hiányol és szeret.

Koblencz Zsuzsa

Február utolsó napján tizedik alkalommal mutatkozott be a Badacsonyi Borvidék a szakmai és nagyközönségnek a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében. Összesen 33 borászat és 10 turisztikai szolgáltató hozta el és mutatta be kínálatát.

 

Badacsony, így az A'Capella Szőlőbirtok is a New Yorkban