Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Írások, történetek

    

írások, történetek

Van a hegyen egy mondásunk, miszerint "Jó itt pincetulajdonosnak lenni", ezt most többszörösen igaz. Járvány idején lehetőséget teremt egy kicsit változatosabb életvitelre, főleg ha van egy kis szőlőterület is. Általában minden présházban van valamilyen fűtési lehetőség, így be lehet gyújtani, készülhet egy kis forralt bor, tea, hogy munka közben, munka után, vagy egy kis kirándulás végén lehessen egy kicsit melegedni, iszogatni, és ha van mit, egyet falatozni is. Az alábbi képek is egy ilyen séta közben készültek. Jó nézegetést!

 

KultPince decemberben KultPince decemberben

A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és bouvier keresztezésével. Allami elismerésére csak 1994-ben került sor. Hivatalos elfogadásért, életben tartásáért, egyedülálló értékeinek megőrzéséért és kiemeléséért Szeremley Huba tett jelentős lépéseket.

 

Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta

 

Karaffa Gyula: Ősz…

Földre lehullott a sárga levél
és nincs ereje már a Napnak,
a tököt megcsípte immáron a dér,
a naspolya is összeszottyadt,
a szőlő leszedve, kihalt a hegy,
kiforrt a must, csendes a pince,
a gazda is nyugodtan pihenni megy,
belekóstolt már a telt üvegbe.
Köd száll a tájra, az ég halovány,
csak egy varjú károg a réten.
Jókedvem is olyan messzire száll,
mint a madár hangja az égben.

 

Ősz a Strázsahegyen Ősz a Strázsahegyen

A szaglás nem csupán az állatoknak létfontosságú. - az ember számára is alapvető élettani működés. Szaglás hiányában nem tudjuk felismerni a veszélyes, például romlott, ételeket, nem veszünk idejében észre egyes vészhelyzeteket, netán egy kezdődő tűz füstjét – írja a szakirodalom. Arról bezzeg egy szót sem ejt, micsoda gyönyörűségekről maradnánk le, ha nem érezhetnénk, mondjuk, pecsenyeillatot. Vagy a sülő kolbász illatát, ami – bár ezt a csokoládéval szokták együtt emlegetni – tapasztalt hozzáértők szerint képes legalább annyi örömszerző endorfin felszabadítására, mint a legfinomabb belga praliné.

 

Disznótoros pecsenye

 

Azért szép ez a látkép még így késő ősszel is, csak egy valami hiányzik a képről, a vendégeink. Most van idő visszagondolni a hangulatos rendezvényeinkre, a KultMozira, Szurok Gabi finom és házias ételeire. De nem kesergünk, ahogy azt tavasszal is tettük, készülünk az újrakezdésre. Addig is főzünk elvitelre, ajánljuk hozzá borainkat.

 

Kultpince késő ősszel

Az elnevezés egybeírt szókapcsolata tökéletesen kifejezi mindkét fogalom egyenrangúságának, illetve összetartozása hangsúlyozásának szándékát. Ez az intézmény a Strázsa Pincefaluja fejlődésének jelképévé, ősi kultúránk és korszerű szórakozási lehetőségeink összekapcsolhatóságának pozitív példájává vált; nem csupán Monoron, hanem egyre szélesebb körben is. Ennek kialakításában meghatározó szerepe van vezetőségének, Bakos Boglárka ügyvezetőnek pedig mindennapi működtetésében. Vele beszélgettünk minderről.

 

KultPince KultPince vezérkara KultPince

"Valami ősít, valami égit"

A  Misztrál együttesnek ez a dala – csodás szövegével és érzelmeket felszabadító zenéjével – testet-lelket melengető hatású, a hétköznapok hidegebb szelei közepette is. Nem véletlenül választotta Péterffy András sem főcímdalának, a monori Strázsa-hegyet bemutató filmjében, ami (2016 szeptemberében) – a franciaországi Bor – Egészség – Életöröm fesztiválon – elnyerte a „Szívem csücske” (Coup de cour) díjat, ezzel nemzetközileg is ismertté téve e Pincefalut A rendező elismerésének tárgyi emlékét a film „főszereplőjének”, a Strázsa-hegynek ajánlotta, legoptimálisabb helyének pedig a KultPincét jelölte ki.

 

KUltPince és a pincefalu

Ezt a 4 dolgot soha ne kövesd el a borok ellen!

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra: az előrejelzések szerint 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha a melegedés üteme nem lassul. Még egy ok arra, hogy jobban megbecsüljük az otthoni palackokat.

Borból az olaszok évente átlagosan 44 litert isznak meg fejenként, a franciák 50 litert, a portugálok 62-t. Náluk is jobban teljesít a Vatikán, ahol a miseborok a legjobb tempóban fogynak: egy néhány éves adat szerint az egy főre eső vatikáni borfogyasztás 76 liter/év.

A Játékszín színpadán először magyarul a népszerű igaz történet! A különös pár – az élete delén járó mozgássérült arisztokrata és a külvárosi szegény negyedből való fiatalember őszinte barátságáról… A bőrszín nem számít…

 

Életrevalók a játékszínben