Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.

 

KultPince Blog

 

Kocsonyaünnep Kajliéknál

Szép, téli este volt, olyan, amikor a hold is lassan járja körbe a hegyet, hogy hosszabban elnézegethesse a hóba süppedt tájat. Akit ilyenkor még a pincék közt ér az este, ha jól odafigyel, hallhatja, amint a pincesípok egészen halk társalgásba kezdenek egymással a maguk nyelvén. Egyik sóhajtozva, másik fütyörészve, harmadik pöfögve, negyedik öregesen zihálva. Egész zümmögő kórus tud kialakulni ilyenkor, de persze csak az ilyesmire fogékony fülek számára.

A farsangi történet részletei a KultPince Blog oldalán >>

 

Farsangi kocsonya

 

Farsangkor nincs szomorú vasárnap

Ma már nem tartjuk kizárólagosan annak, de nem is olyan régen a farsang a párválasztás időszaka volt. Egyszersmind fontos esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre a szerepére utal az ünnepnapok elnevezése is, mint az első menyegzős vasárnap - ami a vízkereszt utáni első vasárnap volt. Vagy a vővasárnap, azaz a farsangvasárnap, amikor az ifjú férj az após kontójára fogyaszthatott az épp aktuális mulatságban. Ezt azonban ma már csak igen kevesen tartják számon, mint ahogyan azt is, hogy a falvakban a legények szervezték a bálokat. 

Farsangkor nincs szomorú vasárnap, részletek a KultPince Blog oldalán!

 

Farsangkor nincs szomorú vasárnap