A Kunsági Borvidék borai

A Kunsági Borvidék borai

A Kunsági Borvidék

a Duna-Tisza közén elhelyezkedő területével a legnagyobb borvidékünknek számít. A többnyire asztali borokat adó terület borai savakban, zamatanyagokban szegényebbek, lágyak. Gyakran magas a cukor és alkoholtartalmuk.

A Kunsági borvidéken

64 szőlőfajtát termesztenek melyből, tíz a jellemző, hiszen az arany sárfehér, a zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a Müller-Thurgau, a kövidinka, a kadarka, a kunleány és az olaszrizling foglalja el a teljes szőlőterület kétharmadát. Az itt készített fehér borok harmonikus összetételű, könnyed borok. A borvidék vörös bora a kadarka, mely rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos és a kékfrankos, mely finom, fűszeres és könnyed. A borvidéken egyre több borászat palackoz üde, gyümölcsös, jó ivású minőségi borokat és a rozék között már az ország legjobbjai közé tartozik több ezek közül.