Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Magyar konyha, nyúlvacsora a szőlőskertben

Manapság már nemigen látni a szőlősorok közt, vagy a hiányzó tőkék helyén vetett, palántázott zöldségnövényeket. Ámbár lehetséges, hogy vannak ott répák, paradicsomfák, tökök még mindig, csak épp a fényképeken nem látszanak, mert azok mindig simára horolt-gereblyézett pásztákat mutatnak.
Az a történet azonban, amit Csilló Mihály kántortól ismerhetünk, még azokban az időkben játszódott a pilisi szőlőkben, amikor a monori Strázsahegyen ugyancsak nem számított ritkaságnak, hogy levesbe valót is termeltek a pincék környékén.

Vadnyúl

Igaz történet ez, létező személyekkel, mert a szereplők adatait a jó kántor úr még megtalálta a pilisi anyakönyvben.
 

Tovább olvasom a történetet >>

 

Magyar konyha egyik remeke a vadnyúlpaprikás

 
Elkészítés: A húst és a belsőségeket megmossuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Leforrázzuk, szitán lecsepegtetjük.
A szalonnát apró kockára vágva megpirítjuk, a pörcöket félretesszük. A zsíron, az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, a húst, kevés sót, és néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bort, fedő alatt, saját levében nagyon lassú tűzön puhára pároljuk. (Szükség esetén kevés vízzel pótolhatjuk.) 

Ha majdnem puha, hozzáadjuk a magjától megtisztított, felkarikázott zöldpaprikákat és paradicsomot. Zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a szalonnapörcöt és a tejfölt, hogy a szaftja finom, pecsenyelészerű, de ne sűrű legyen. Szükség szerint tehetünk még bele sót.

Köretként vajas galuskát kínálunk.
 
Magyar konyha, vadnyúlpaprikás
 
Hozzávalók:
  • 1 db vadnyúl gerinc nélkül (kb. 1-1,5 kg)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 pohár tejföl
  • 1 dl börösbor
  • só ízlés szerint

    Recept forrás: mindmegette.hu