Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Disznótoros ételek, a májas hurka készítése

Gyártó cikkszám: mh-01
Elérhetőség: Kérje ajánlatunkat!

Májas hurka készítés lépései

Vidéki és egy kissé idősebb embereknek közvetlen gyerekkori élményként megtapasztalt esemény a falusi disznóvágás, az azzal való foglalatosság. Még emlékeinkben él, hogy nem mindenkire lehetett rábízni a május hurka készítéséhez szükséges rizs abalében történő főzését, mivel fontos, hogy rizs pörgős, és ne mászkos legyen. A rizs állaga természetesen mindig viccelődés tárgya is volt, ugratva a főzőmestert,

A disznó szétbontását követően a kisebb húsrészeket lebőrözik, általában a töpörtyűnek szánt szalonnáról a bőrt eltávolítják és ezeket megabálják, az abalébe kerülnek még a belsőségek ( máj, szív, tüdő lép…), kisebb húsdarabok, a nyers szalonna egy része is ide kerül. Az abalébe kerül a fej a tokaszalonna is. A magas hőmérsékleten puhára főzött alapanyagokból készül a disznótoros májas hurka, a zsemlés véres hurka, a  disznósajt, fokhagymás, paprikás abált szalonna.

Disznóvágás, az abálás lezdete Disznóvágás, abálás

Leírás és Paraméterek

Disznótoros májas hurka bekeverése

A melegen tartott pörgős rizst a disznóvágáskor használ faragott fateknőbe öntjük, ezt követően kerülnek az abalében megfőzőtt és durvára darált, valamennyi disznófej abált részei, sertésmáj, sertésszív, némi lapockahús, a darált vöröshagyma, őrölt bors, , némi pirospaprika, majoránna, só. Gyakorlott böllér a mennyiségeket már érzésből tudja, de keverés közben még bármely fűszert lehet pótolni amennyiben szükséges.

 

Disznóvágás, abált hurka alapanyag

 

Disznóvágás, darált májas hurka alapanyag Disznóvágás, májas hurka alapanyag a keverő teknőben

Aki már volt falusi disznóvágáson az tudja, hogy a májas hurka bekeverését kézzel kell végezni, hogy a rizsszemek egészben maradjanak, és azt is tudja, hogy a forró alapanyag miatt ez bizony nem könnyű feladat.  Éppen ezért általában legalább két ember végzi a keverést, az egyik végéből a másikba keverve az hurka alapanyagát. Menetközben kóstolások zajlanak, hogy elég sós e, milyen fűszert kell még pótolni, na itt van első vita ideje, mert ízlések között különbségek vannak, itt jön a családfő vagy a böllér, aki véget vet a vitának.

Disznóvágás, májas hurka fűszerezése Disznóvágás, májas hurka bekeverése

A kész májas hurka alapanyagot több részletben töltőgépbe töltjük és vékony és fodros töltjük ízlés és lehetőségek szerint. Megint csak a falusi disznóvágásokra gondolva a májas hurkát mindig töltöttek fodros bélbe is, amelynek végeit hurkapálcikával zárták le, ennek oka pedig az volt és ma is az, hogy a vastagbélbe töltött hurka ropogósra sütve igazán finom csemegének számít. A fodros bélbe való hurkatöltés egy ki odafigyelést is igényel, ahhoz, hogy a töltelék mindenhol egyenletes legyen, lassú töltés mellet a vastagbelet folyamatosan oldal irányokban mozgatni kell.

Disznóvágás, hurkatöltés Disznóvágás, hurka abálása

A disznótoros májas hurka készítésének utolsó lépése, az elkészített hurkát merítő fémkosárba tesszük és így merítjük az abalébe, ahol lassú tűzön 15 percig főzzük. A megfőtt hurkát hidegre tesszük, hagyjuk kihűlni. Mivel disznótoron vagyunk a hurka egy része a disznótoros asztalra kerül ropogósra sütve.

Disznóvágás, hurka sütése Disznótoros májas hurka

Csak egy lehetséges májas hurka recept, példa a hozzávalók kiválasztására és mennyiségekre

 • Rizs 1 kg
 • Sertésmály 1 kg
 • Sertésszív 70 dkg
 • Seréslapocka 1 kg
 • Fél disznófej 2 db
 • Vöröshagyma 4 fej darálva
 • Só 10 dkg
 • Őrölt bors 2 dkg
 • Pirospaprika 1 evőkanál
 • Majoránna 12 g
 • Sertésbél

Disznótor

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!