Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyáréjszaka a szőlőskertben

Fülledt nyári estéken az ember a legritkább esetben szokott Proustot vagy Kafkát olvasni. Kékharisnya, vagy megszállott tudós legyen a talpán, akinek, ha nyáréjszakán a nyitott ablakon át szellő libben a szobájába, ami megtáncoltatja a függönyt, és az érintése maga a simogatás, akkor arról neki csakis a világirodalom remekei jutnak eszébe.

 

Nyáréjszaka a szőlőskertben

 

Ezért van akkora sikere a Mamma mia című filmnek. Vagy a Napsütötte Toscana-nak. A Bor, mámor, Provance nak pláne.  Hogy a többiről már ne is beszéljünk. És mindegyikben ott vannak a napfényes lankák a szőlősorokkal, a jó borok, a finom vacsorák, a szerelmek, a barátságok. És persze az életnek azok az epizódjai, amiket a valódiakhoz képest pehelykönnyű érzelmi válságaival és mindig boldogságot hozó megoldásaival szívesen magunkénak tudnánk.

 

Bor, mámor, Provence

 

Liliomfi és az ő Mariskája, meg a szerelmük körül sürgölődők voltak talán a szőlőskertekben e témában  megénekelt históriák közül a földrajzilag hozzánk legközelebbiek. De nem kell nekünk Badacsonyig sem menni, hiszen Monornak saját szőlőhegye van, a Strázsa. A pincefaluban pedig a fennállása óta annyi érzelmes, derűs, pikáns, szerelmes história termett, hogy érthetetlen, miért nem akadt krónikás, aki egyiket-másikat tanulságképpen az utókornak feljegyezte volna.

De tán akadt is, csak históriástul elnyelte az idő. Ahogyan mindig is szokta.

Mi most azzal igyekszünk pótolni ezt a súlyos hiátust, hogy megírtuk és mostantól hetenként folytatásokban közreadjuk egy szőlőskerti románc hiteles leírását, amely tőlünk karnyújtásnyira, a hegyen kezdődött, és ott nyerte el megérdemelt befejezését. Hogy ez valódi-e, vagy kitalált, azt majd eldönti a kedves Olvasó.

Reméljük, az epizódok olvasásához még bőven lesznek langyos nyáréjszakák.

Szőlőskerti románcok:

Szőlőfürt és rózsasziromA glaszékesztyűtől a lányszöktetésig

Nem akarnánk túl kézenfekvő utalásokat tenni, de most őszintén: hát hangzásban is nem sokkal jobb a „bor, mámor, Monor” - mint az a másik....?

Koblencz Zsuzsa írása