Hogyan lesz tökéletes és rezgő a kocsonya?

Hogyan lesz tökéletes és rezgő a kocsonya?

Itt a tél és itt a kocsonyaszezon,

sok családnál a kocsonya a karácsony elmaradhatatlan étele.  Az igazi rezgő kocsonyának három titka van:

  • Elegendő sóban pácolt hús, csülök, köröm farok, börke, ha lehet legyen benne füstölt árú is
  • sárgarépa, fehér répa, vöröshagyma, fokhagyma, egész bors, babérlevél.
  • Elegendően hosszú és lassú főzési idő, hogy a zselésítő anyag kifőjjön a hozzávalókból

A kocsonya elkészítése:

 A megmosott, feldarabolt kocsonyahúst bő vízben feltesszük főni. Az első forrás után le kell szűrni a képződő habot. Beletesszük a szükséges a fűszereket, megtisztított zöldségeket, megsózzuk. Lefedjük a fazekat és kis lángon lassan puhára főzzük a kocsonyának valót. Ez beletelik akár 4-5 órába is. Amint teljesen megpuhult a kocsonyahús, - az illata ezt tökéletesen jelzi - kiszedjük a fazékból, hagyjuk kicsit hűlni, majd kicsontozzuk. Ezt követően kiporciózzuk a húsokat az előkészített tányérokba vagy tálakba, szétosztjuk a felkarikázott, vagy hasábozott répákat, majd rászűrjük a levet. Jó hideg helyre felsorakoztatjuk a kocsonyákat. Ha már megdermedt, könnyen leszedhetjük a tetejéről a feleslegesnek ítélt zsírt, és szórhatunk rá kevés őrölt piros paprikát. Végül pedig csak arra vár a rezgő kocsonya, hogy jóízűen elfogyasszuk.

Komolyan és mosólygósan a kocsonyáról >>