Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

„Aki böjtöl András napján,

"Vőlegényt lát iccakáján”

Közismert, hogy András napjához nagyon sok praktika kötődik, ilyen például az András napi gombócfőzés. A gombócokba férfineveket tettek és az elsőnek feljövő gombóc rejtette a várva-várt férfi nevét.

 

Disznóvágás, disznótor

 

A hagyomány szerint az András  napon kezdődtek a disznóvágások. Ekkorra már elég hidegre fordult az idő, hogy kifagyjon az elkészített hurka, kolbász, szalonna, a sajt, amely kellett ahhoz, hogy sokáig elálljon a kamrában.

 

disznóvágás, hurka, kolbász, pecsenyehús

 

Ugyan még nincs itt az András nap, de a KultPincében elkezdődtek a disznóvágások. A korai kezdés mutatja, hogy a ma emberének is fontos a disznóvágás hagyománya és az ehhez kapcsolódó disznótor. A disznótor ma már a baráti társaságok, rokonok, kollégák számára rendezett lakoma, bár a tapasztalat az, hogy a vendégek jó része nagy buzgalommal vesz részt a disznó feldolgozásában.

Ma már nem kell tartani a „maskurába” öltözött kántálóktól, de ha ismerős  kopogtat be vacsora idején, a kínálás nem marad el. Hiszen a disznóvágás és az azt követő disznótor most is ünnep az együttlét öröméről szól, így a beeső vendéget is meginvitálják a vacsora asztalához, mert a hagyomány szerint „Víg András – víg év”

 

Disznóvágás, disznótor