Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Falusi disznóvágás Budapest közelében, környékén

Amennyiben kedveled a téli pincefalu hangulatát, a kora reggeli friss levegőt, az igazi falusi disznóvágást, az ehhez tartozó reggeli "fogó pálinkát", a fűszeres forralt bort, a reggeliként kínált friss hagymás sült vért, a resztelt májat és a  friss parasztkenyeret, netán van kedved megkóstolni a pörzsöléskor megpuhult malacfülét, ha szeretsz részt vállalni a disznó feldolgozásában, ha szeretsz hurkát, kolbászt fűszerezni, bekeverni, tölteni és ha szereted a késő délután kezdődő disznótoros vacsorát?

Ha igen, ne tétovázz tovább!

Mert mindezt megleled a KultPincében

 

Falusi disznóvágás Budapest Közelében falusi disznóvágás Budapest közelében

 

disznóvágás mindig is szerves része volt a magyar vidék kultúrájának, a KultPince csapata azon fáradozik, hogy a vendégek aktív részvételével igazi falusi disznóvágás és disznótor hangulatát teremtse meg a pincefalu Kövidinka során. Aki még nem tapasztalta meg és nem vett részt egy hagyományos falusi disznóvágáson, az eddig elmulasztott egy hagyományos falusi ünnepi eseményt. Vendégeink a KultPince csapatának támogatásával felfedezhetik mind azt a közösségi élményt amelyben az előttünk járók téli mindennapjaihoz tartoztak. Ezt az igazán ünnepi eseményt a család apraja, nagyja, rokonok, barátok összefogva csinálták végig, hogy aztán este együtt üljék meg a disznótort

 

Falusi disznóvágás Budapest közelében

 

A disznóvágásunk vezére és irányítója minden esetben a KultPince böllérje és séfje. Irányításukkal történik a disznó feldolgozása, a vendégek igényük, habitusuk szerint résztvevői lehetnek a teljes folyamatnak, a disznó leszúrásától kezdve a pörzsölésen ( igény esetén fatüzelésű pörzsölővel ), a disznó tisztításán, az üstben történő abálásig, a töpörtyű kisütéséig a kolbász, májas hurka és a disznósajt bekeverésétől azok bélbe, gyomorba való töltésig. Szeletelhetik a töpörtyűnek valót, és a kisütésében is részt vállalhatnak.
Ahogy már említettük a hagyományos falusi disznóvágás kezdése nem  képzelhető el „fogó pálinka” kínálás nélkül, majd a folytatás a fűszeres forralt bor, amely egész nap a vendégek rendelkezésére áll. Ezekre a hagyományos italokra szükség is van, egyrészt a hideg időjárás, más részben pedig a napközbeni kóstolgatások  tartalmas és ma már nem feltétlen szokványos  ételek fogyasztása okán.

 

Falusi disznóvágás Budapest közelében Falusi disznóvágás Budapest közelében

 

  • Reggelire hagyományosan hagymás sültvért és resztelt májat kínálunk, amelyhez a díjnyertes "Monori Strázsa" kenyeret kínáljuk.
  • Ebéd sem szokványos, szűzpecsenye friss és még a disznó meleg húsából készült fűszeres sült pecsenyének nincs párja, íze, zamata csak ekkor az igazi.
  • Disznótoros ebéd/vacsora a nap megkoronázása, ekkor kóstolhatják vendégeink a nap folyamán elkészült disznótoros orjalevest, rizses-májas és véres-zsömlés hurkát, kolbász, friss sült húsokat, töltött káposztát igény és megbeszélés szerint. Amennyiben a társaság egy kis mulatásra, táncra vágyik, úgy ehhez a zenészt (zenekart) biztosítani tudjuk.

 

Faluso disznóvágás Budapest közelében Falusi disznóvágás Budapest közelében

 

Tapasztalatunk az, hogy a disznóvágáson résztvevő csapat tagjai közül nem mindenki vágyik arra, hogy kötényt kössön és az asztal vagy a teknő mellé állva dolgozza végig a napot, nincs gond, mivel a Monori Pincefalu és a KultPince egyéb lehetőségeket is kínál. A KultPincében több beltéri és kültéri társas és ügyességi játék, borkóstolási program áll a vendégeink rendelkezésére. Kültéri lehetőség a Monori CsámBORgó, kalandjáték,  a kalandjátékban keretében 6-8 főből álló csapatok, (maximum egy időben négy)  csámboroghatják végig a pincefalut a KultPincéből indítva és oda visszatérve. A csámborgás során igény esetén borkóstolás céljából más borászatok pincéibe is betérhetnek, a biztos visszatalálás érdekében szigorúan csak kóstolásról lehet szó.

Még néhány információ a falusi disznóvágás hagyományairól