Velős pirítós készítése dsznóvágáskor
Gyártó cikkszám: | velős-pirítos |
Elérhetőség: | Információ |
Kezdjük úgy hogy pucoljuk meg a rendelkezésre álló sertésvelő mennyiségéhez igazodó vöröshagymát, úgy kalkulálhatunk, hogy 30 dkg velő kb. 15 dkg hagyma. Vágjuk apróra a hagymát, majd egy kevés zsíron, közepes lángon pároljuk meg. Közben pirítsuk meg a szükséges számú kenyérszeletet, felmérve a várható érdeklődést a nem mindennapi falatokhoz. |
|
|
Leírás és Paraméterek
Disznóvágás során, a szétbontást követően hamar rendelkezésre áll a friss velő. Első feladat a velő megtisztítását, lemosását és lecsöpögtetését követően, hogy rátesszük a már megdinsztelt hagymára. Úgy 5 percig kevergetve pirítjuk, közben egy kissé megsózzuk, ízlés szerint megborsozzuk. Amikor már majdnem kész piros paprikával meghintjük. Pirítás közben figyeljük a velő állagát, amely akkor jó, ha egy kissé a híg rántottára emlékeztet.
Az elkészült sült velőt, a már megpirított kenyérre tesszük, egy kis díszítést követően a disznóvágás vendégei máris fogyaszthatják. A sült velő nem túl gyakori étel az otthoni asztalunkon, így a disznóvágás kitűnő alkalom, hogy ezt a nem mindennapi ételt megkóstolhassuk. De nem feledkezhetünk meg a többi tradícionális disznótoros reggeliről sem, így a hagymár vérről, a resztelt májról és a velős rántottáról sem, amely ételek szintén nem minden nap kerülhetnek az asztalunkra.