Disznóölés és az azt követő disznótor teszi teljessé a napot
Disznótor során az asztalra tett frissen készült disznótoros ételek és a hozzá kínált jó borok biztosítják a mértékadó hangulatot. A tor nálunk hagyományosan orjalevessel kezdődik, majd sült kolbásszal , májas és véres hurkával, pecsenyehússal, igény esetén toros káposztával folytatódik. Ehhez még kívánság szerinti desszert társul.
Egy valamiben nem folytatódik a hagyomány, a disznótoros vacsora alatt ma már nem járnak a kántálók, amelyre általában fiúk vállalkoztak. Többen összeverődtek és a disznótoros ház ablaka előtt rákezdték a kántálást. Ha kaptak egy kis kóstolót akkor dicsérték és áldották a gazdát, ha nem akkor bosszantó mondóka kíséretében elfutottak.
Maradt-e a hurkájából, adjanak egyet!
Mer holnap péntek lesz,
a maradék nem jó lesz.
Fülét, farkát a papoknak,
Hurkáját a diákoknak,
adjanak egyet!
(Gönyey 1938: 227)
Nem szabad engem bántani.
Én fogtam meg fülit, farkát,
Adjanak egy darab hurkát!
(Beck 1974a: 102)