kunsági bor
KertMozi bezárt, ugyanakkor nyit a KultMozi
Naptárakat kéretik előkészíteni, és a dátumokat piros tollal beírni!
Húsvéti menürendelés a KultPincétől
Rendelhető ételek
Hidegtálak húsvétra – (minimum 5 személyes tálak rendelhetőek):
- Különleges húsvéti sonka- és sajtválogatás, kétféle salátával - 3200Ft/fő
- Hagyományos hidegtál - kaszinótojás, tormakrémes sonkatekercs, csabai karaj, kétféle salátával – 2900Ft/fő
- Választható saláták: medvehagymás tojássaláta, majonézes kukoricasaláta, franciasaláta
Kékfrankos a "sokoldalú magyar fajta"
A Kárpát-medence talán legjellegzetesebb kékszőlő fajtája a kékfrankos, amely hazai felmenőkkel és magyarokra jellemző sokszínűséggel, ötletes megoldásokkal, változatos felhasználási lehetőségekkel büszkélkedhet.
2018-as évjáratú Rozé borunk a zsűri I. díját kapta a XXV. Városi és Térségi Borversenyen
Nagy örömünkre a 2018-as évjáratú kékfrankos rozé borunk a XXV. Városi és Térségi Borversenyen a zsűri I. díját, és a közönség III. díját nyerte. Köszönjük borászunknak, Lukácsy Zoltánnak a nagyszerű eredményt!
KultPince portál és bor webshop
KultPince rendezvényhelyszín ajánlatai és a Monor OEM borok a monoriborbolt.hu kínálatában
A 2018-as volt az első év, amikor elindulhatott a Monor, Monori oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok szélesebb körben történő készítése. Mint azt már hírül adtuk az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára. A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő. A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.
Monori OEM termékleírás, kapcsolat a földrajzi területtel
Természeti tényezők, a monori szőlők
területe a „Magyarország geomorfológiai térképe” szerint a Gödöllő- Monori-dombság nevű geomorfológiai nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A dombhát délnyugati szomszédságában levő Pesti hordalékkúp síkság nevű és a Pilis-Alpári homokhát nevű geomorfológiai középtájtól Monor határában egy eróziós tereplépcső választja el. Magát a dombvonulatot eróziós völgyekkel tagolt alacsonyabb dombhátak jellemzik. Ezeken a dombhátakon terül el a termőhely.
Mi is a bag in box?
A bag-in-box
egy átlátszó vagy fémgőzölt (metallizált) fóliából készült rugalmas zsák és egy műanyag rugós csap kombinációja, hozzá megfelelő méretű kartondobozba vagy hordó imitációba csomagolva. A zsák fokozatosan zsugorodik össze, ahogy fogy belőle a folyadék, a légmentesen záródó csap pedig megakadályozza, hogy a zsákba levegő jusson. Így lehetséges, hogy a termék felbontott állapotban több hétig is eláll. (egyszerre annyit fogyaszthatunk, amennyi kellemes - minőségi romlás nélkül) A zacskók VITOP vagy WD csappal és csatlakozó gyűrűvel vannak ellátva, steril környezetben, meleg és hideg töltésre egyaránt alkalmasak.
A monori szőlő és bortermelésről
Monori szőlő és bortermelés története röviden
Tudta-e Ön, hogy a Pest megyei Monoron a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van? A város szélén elterülő strázsahegyi pincefalu Európában is egyedülálló pincefalujában mintegy 960 pince található. A borpincék zöme jelenleg még családi igényeket szolgál, azonban már egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.
Kunsági, monori borok a KultPincében
KultPince borai, borválasztéka
A Monori Pincefalu egyik legnagyobb pincéjének teljes körű felújításával, átalakításával, bővítésével, a fröccsterasz megépítésével jött létre a KultPince, hogy az a monori és kunsági minőségi borok és borkóstolók otthonává, illetve a Pincefalu népszerű vendéglátóhelyévé váljon.
A Kunsági Borvidék borai
A Kunsági Borvidék
a Duna-Tisza közén elhelyezkedő területével a legnagyobb borvidékünknek számít. A többnyire asztali borokat adó terület borai savakban, zamatanyagokban szegényebbek, lágyak. Gyakran magas a cukor és alkoholtartalmuk.