Leírás és Paraméterek
Disznótoros ételek készítése a falusi disznóvágáson
Nálunk csakis zsemlés véres hurka készülhet, ahogy ez az alföldön is szokás. A disznóvágás előkészítő műveletei már előző nap elkezdődnek a zsemle felkockázásával, majd kevés zsíron történő megpirításával, hagyma, fokhagyma pucolással ….
A disznóvágás során az első lépések közé tartozik, a leszúrást követően, a kifolyó vér felfogása, amelyet hagyjunk megalvadni, a vérsavó leszedését követően a véres hurka készítéséhez szükséges mennyiségű vért külön szedjük, amelyet a későbbiek során le kell darálni. Az alvadt vér megmaradó részéből a disznóvágás elmaradhatatlan reggelije készülhet, amely nem más mint a hagymás sültvér.
A disznó szétbontása során a hurka és a sajt alapanyagai, a belsőségek, mellette természetesen a véres hurkához szükséges toka és hasaalja szalonna is az abalébe kerül főzés céljából.
A megpirított hagymát, az alvadt vért ledaráljuk, a puhára főzött toka és hasalja szalonnát apróra felkockázzuk és innen indul a véres hurka bekeverése.
A pirított zsemlekockát a keverő teknőbe tesszük, a zsemlét belocsoljuk egy kis zsíros abalével, majd hozzáadjuk a ledarált vért, a hagymát és a felkockázott abált szalonnát. A fűszerezés ízlés szerint történik a véres hurka alapvető fűszereivel, amelyek: só, majoránna, őrölt bors, egy kis csípős piros paprika, őrölt szegfűbors. Mindezt óvatosan, de jól elkeverjük, kóstoljunk és szükség szerint tovább fűszerezzünk, majd jöhet a véres hurka bélbe töltése, de csak lazán, hogy abáláskor szét ne főjön.