Leírás és Paraméterek
A disznósajt hozzávalói:
Fejhús, szív, nyelv, bőrke, fül vese
A disznósajt fűszerei:
Fokhagyma, őrölt bors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só
Ahogy az alábbi képeken és videón is látszik, a csíkokra felszeletelt hozzávalókhoz hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint, de figyelembe kell venni, hogy a főzés során a sajt veszít a fűszerezettségéből. A fűszerek jó elkeverhetősége érdekében egy kevés abalével hígítjuk a tölteléket. A kóstolások és a megfelelő összekeveréseket követően jöhet a már megtisztított és az egyik végén elvarrt nyílású disznógyomor, amelyet degeszre tömjük a kész töltelékkel, majd a másik végét is szakszerűen elvarrjuk. Ahogy kész a disznósajt, akkor mehet vissza az abalébe és lassan kb. 70 C. fokon főzzük hozzávetőleg 1/2 órát, . Ezt követően kivesszük az abaléből, tálcára tesszük és vastag tűvel jól megszurkáljuk a sajtot, ezt követően jöhet a sajtprés vagy ha az nincs csak egy egyszerű lesúlyozás is megteszi. Mivel az így elkészített disznósajt tartósítószert nem tartalmaz, ezért viszonylag rövid időn belül el kell fogyasztani. Az eltarthatóságot nagyban megkönnyíti és meghosszabítja, amennyiben füstre tesszük a sajtot, a füstölés után már hűvös helyen tárolva tovább eltarthatóvá válik a disznósajt Az már csak a mi véleményük, hogy a füstölt disznósajt adja azt a hagyományos .ízvilágot amilyen apáink korában volt.
Disznósajt fűszerezése
Ahogy a disznósajt nálunk készül, galéria >>
Disznósajt bekeverése
Disznósajt töltése
Disznósajt fogyasztásra készen